Latinský názov rozmarínu ros marinus sa dá preložiť ako morská rosa a siaha až do rímskej mytológie. Je spojený bohyňou Venušou, ktorá sa podľa jednej legendy zrodila z morskej peny a je symbolom lásky.

Dodnes môžeme vďaka tradíciám vidieť tento symbol lásky v malých vetvičkách na svadobných pierkach.

Pôvodom je z Južnej Európy a Stredomoria, kde rastie ako divá bylina. Už v staroveku ju Gréci a Rimania používala ako liečivú, vonnú rastlinu a ako korenie.

Rozmarín je vždyzelená, drevnatejúca trvalka s jemnými modrofialovými kvetmi. Má osobitú arómu a sladkú, živicovú chuť. Pestuje sa u nás ako súčasť okrasných záhrad ale patrí aj medzi významné liečivé rastliny.

Pestovanie a zber

Potrebuje chránenú polohu s dostatkom slnka a ľahkú, priepustnú pôdu s vyšším obsahom vápnika. V našich podmienkach je potrebné rozmarín na zimu umiestniť do chladnejších prevzdušnených vnútorných priestorov s prístupom svetla, pretože vonku pri nízkych teplotách vymŕza. Ak by sme predsa len chceli nechať rastlinku vonku aj počas zimy treba ju prikryť čečinou, kôrou, alebo kompostom. V prípade ak nám to podmienky dovolia je možné použiť na ochranu voči pôsobenia mrazov aj určité tipy textílií. Pri polievaní môžeme byť striedmy – rozmarín neznáša zamokrenú pôdu, takže nepotrebuje častú zálievku. V prípade preliatia môže v extrémnych príapdoch celá rastlina odumrieť.

Rastlinu by sme mali presádzať každé tri až štyri roky, pričom pri presádzaní treba zrezať koreň o jednu tretinu.

Listy a koncové výhonky zbierame podľa potreby počas celého roka, no najviac účinných látok obsahuje ešte pred kvitnutím. Na zimu si môžeme odložiť vysušené vetvičky do dobre uzavretých nádob. Môžeme ho uskladňovať taktiež v tmavých fľašiach zaliaty rastlinným olejom bez výraznej aromatiky. Ten sa po mesiaci lúhovania precedí a môže sa používať pri aromaterapii, či na potieranie kĺbov.

Využitie

Rozmarín je známy pre svoje upokojujúce účinky. Vo forme záparu ho používame pri liečbe depresie, úzkosti, nespavosti a migréne. Zlepšuje krvný obeh, zvyšuje krvný tlak a má antiseptické účinky. Používa sa tiež na obklady pri reumatických bolestiach, vykĺbeniach, či poraneniach. Rozmarín by vo vysokých dávkach nemali užívať ľudia užívajúci lieky proti vysokému krvnému tlaku a na diabetes. Určite by ho tiež nemali konzumovať ženy počas tehotenstva , pretože môže mať protifertilizačné (abortívne) účinky.

Dôkazom, že rozmarín má naozaj rozmanité využitie je aj to, že chemická látka rosmaridifenol, ktorá je veľmi dobrým antioxidantom, sa používa v kozmetike a plastových obaloch na jedlo.

Je to veľmi obľúbená bylinka v gastronómii. Pre svoju výraznú chuť však treba dávať pozor na použité množstvo. Do jedál sa pridáva len v malých množstvách – svoje chuťové vlastnosti si však zachová aj pri dlhšom varení. Používa sa najmä na ochucovanie jedál z mäsa, ku krémovým syrom a zelenine. Je tiež neodmysliteľnou súčasťou provensálskeho korenia.

Nájdeme ho v mnohých receptoch na jedlá sladké, slané, či pikantné.