Bylinky majú mnohoraké využitie, či už v gastronómii, liečiteľstve alebo kozmetike. Vedeli ste však, že počas dlhej histórie mali aj mnohé iné – netradičnejšie využitia?

 

 1. Kúsky vysušeného koreňa ligurčeka kedysi ľudia žuvali, ak potrebovali potlačiť únavu. Taktiež verili, že pridávanie ligurčeka do kúpeľa má pozitívne účinky na kožné problémy.

 

2. Bazalka je bylinka zahalená mýtmi. V Indii sa napríklad používala na odvrátenie zla, starovekí Gréci a Rimania zas verili, že rastlina vyrastie len ak pri jej výseve kričali a preklínali. Talianski muži nosievali stonku bazalky, aby dali najavo, že sa chcú ženiť.

 

3. Egypťania používali bylinky pri náboženských rituáloch už od obdobia okolo roku 3500 p.n.l. V Číne sa štúdium a používanie byliniek datuje do obdobia okolo roku 2500 p.n.l. Prvé zachované písomné záznamy z Číny sú však až z 3. storočia p.n.l.

 

herbs 2523119 1920

 

4. Šalvia, levanduľa, mäta, rozmarín a tymian sú hlavnými ingredienciami takzvaného „octu štyroch zlodejov“, ktorý bol vraj požívaný zlodejmi vo Francúzsku počas morovej epidémie. Zlodeji nosili na tvári masky namočené v tejto bylinnej zmesi, ktorá vraj mala mať silné antibakteriálne účinky. Pri súde im potom sudca ponúkol menej drastický trest za to, že prezradia receptúru tohto zázračného ‘elixíru’ – boli obesení namiesto upálenia.

 

5. Objavenie Ameriky Krištofom Kolumbom sa úzko spája s hľadaním nových a vzácnych bylín a korení - Kolumbus totiž dúfal, že objaví novú obchodnú cestu do Západnej Indie, odkiaľ Európania dovážali práve aj drahé exotické koreniny.

 

6. Gréci verili, že výpary z majoránu mohli oživiť mŕtvych.

 

7. Najstaršie semená byliniek boli objavené v prehistorickej jaskyni a ich pôvod sa datuje až 500 000 rokov do minulosti. To ukazuje, že bylinky boli využívané od počiatku ľudstva.