Pamajorán obyčajný, skôr známy ako oregano, ľudovo označovaný tiež dobrá myseľ, či zimná majoránka. Oregano pochádza zo Stredomoria a Ázie, kde ho využívali v rôznych koreninových zmesiach, čajoch, v medicíne a v kozmetike.

Voľne v prírode často rastie na slnečných kamenistých stráňach. Aj preto zrejme dostal svoje meno, ktoré pochádza z gréckych slov oros ganos, čo vo voľnom preklade znamená radosť z hôr. Vedeli ste tiež, že Gréci verili, že oregano stvorila bohyňa Afrodita a dala ju ľuďom pre šťastie?

V súčasnosti je pamajorán obľúbenou bylinkou nie len v kuchyni. Je súčasťou takmer každej bylinkovej, či okrasnej záhradky (krásne okrasné listy má napríklad odroda ‘Panta’). Ak ste radi, keď máte záhradu plnú motýľov a včiel, rozhodne je oregano ako stvorené pre vás - je to medonosná rastlinka, takže pokiaľ bude kvitnúť, prítomnosť motýľov máte zaručenú.

 

butterfly 791487 1920

 

Pestovanie a zber

Oregano je trvalka s drobnými bielymi až bledo fialkastými kvetmi. Rastlinka vyrastá z drevnatého podzemku do výšky 40-60 cm. Obľubuje zásaditú pôdu. Oregano je čo sa týka starostlivosti naozaj nenáročná bylinka. Úplne mu postačí slnečné stanovište so suchšou avšak dobre priepustnou, hlinito-piesočnatou pôdou s dostatkom živín.

Sadenice vysádzame ideálne na jar, kedykoľvek po posledných mrazoch.  Sadíme do vlhkej pôdy, ktorá by mala mať teplotu okolo 20°C. Rastliny by mali byť od seba približne 20-25 cm nakoľko sa rozrastú. Dobre sa pamajoránu darí pri akejkoľvek zelenine.

Oregano nie je náročné na vodu. Zalievať ho treba len keď je pôda suchá na dotyk. Je lepšie ho zalievať väčším množstvom vody a menej často. Ak by mala rastlina príliš veľa vody mohla byť uhniť.

Je dobré rastlinu raz za 3-4 roky preriediť. Pekne ju to omladí.  Ak chceme mať čerstvé oregano aj v zime, môžeme na konci jari rozdeliť rastlinu na viac kusov a zasadiť si ju do kvetináča, ktorý si dáme do domu. Treba však dať pozor na to, že pôda v nádobe sa rýchlejšie vysuší – treba ju častejšie polievať.

Zbierame čerstvé výhonky podľa potreby počas júla a augusta. Najlepšie je rezať rastlinku predpoludním 2 týždne pred kvitnutím, kedy obsahuje najviac silíc. Pravidelné orezávanie zabezpečí pekné obrastanie, ale aj zabráni tomu, aby boli stonky dlhé a ovisnuté – rastlina bude mať pekný tvar. Vňať sušíme na dostatočne zatienenom, suchom a vzdušnom mieste pri teplote do 30°C. Odstrihnuté výhonky môžeme sušiť zavesené v malých zväzkoch, alebo každú vňať samostatne voľne rozložené napríklad na papieri. Pamajorán je silno aromatická rastlina, preto je dobré sušiť ho samostatne - oddelene od ostatných bylín. Vysušené listy skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

Ak chceme oregano ako čerstvé aj v zime a nepestujeme ho v interiéri, môžeme si ho jednoducho zamraziť – budeme ho mať kedykoľvek k dispozícii. Sušené oregano má však výraznejšiu chuť. Jedna čajová lyžička sušeného oregana sa chuťovo približne vyrovná jednej polievkovej lyžici čerstvého.

Využitie

Vôňou pripomína tymian, preto sa môže použiť ako jeho náhrada. Oregano je neodmysliteľnou súčasťou talianskej, mexickej, či španielskej kuchyne. Veľmi dobre sa hodí k paradajkovým jedlám. Tiež výborne zvýrazní chuť mäsovým jedlám, syrom, či šalátom. Samostatne alebo ako zmes korenín sa používa ako ochucovadlo vín a likérov.

Dobre sa kombinuje s majoránom, rozmarínom a šalviou, treba ho však používať s mierou, pretože má veľmi výraznú chuť. Ak pridáme do jedla bylinky príliš veľa, bude jedlo horké.

Napriek tomu, že ide o aromatické korenie, ktoré sa zvyčajne spája s gastronómiou, oregano je rastlina s úžasnými liečivými vlastnosťami, ktoré sú vo svete známe už od nepamäti. Oregano podporuje trávenie, takže sa odporúča aj diabetikom. Taktiež zvyšuje chuť do jedla. Má vysoký obsah vitamínu K, ktorý pomáha s procesom zrážania krvi a vstrebávaním vápnika. Aj preto sa odporúča reumatikom. Denná konzumácia oregana môže pomôcť pri reumatických bolestiach.

Ak vás trápia problémy s hornými dýchacími cestami, môžete si spraviť odvar alebo zápar z oregana. Tiež je vhodné ako kloktadlo pri zápale hrdla.

Oregano funguje ako prírodné antibiotikum, obsahuje borneol, ktorý má antibakteriálny a antivirálny účinok. Aplikované lokálne zlepšuje stav pokožky – bojuje proti problémom s akné aj lupinám.

Pamajorán sa používa aj v kozmetickom priemysle, či voňavkárstve ako esenciálny olej.