Všetci to dobre poznáme – nekonečné povinnosti, problémy v práci, neustále nestíhanie ale aj dôležité životné udalosti, či problémy v rodine. Stres na nás číha zo všetkých strán a síce z krátkodobého hľadiska môže mať na nás aj dobrý vplyv, avšak ak sme dlhodobo pod stresom môže sa podpísať na našom zdravotnom stave.

So stresom idú ruka v ruke nespavosť, stavy úzkosti, migrény, nevoľnosť, či zažívacie problémy. Náš organizmus je v strese náchylnejší k bežným chorobám ako prechladnutie, či chrípka, ku ktorým by za normálnych okolností nedošlo. Pozrieme sa na to aké bylinky nám môžu pomôcť pri týchto ťažkostiach.

  valerian officinalis 4231462 1280

Valeriána lekárska

Vynikajúcim prostriedkom na upokojenie pri každodenných stresových situáciách je valeriána lekárska, ktorá je podávaná aj ako účinná látka proti nespavosti. Môžeme ju užívať vo forme tinktúry, výluhu alebo si z koreňa uvariť čaj spolu s rumančekom a medovkou, ktoré zvýšia účinky valeriány.

 

Tinktúra z valeriány

Umytý a pokrájaný čerstvý koreň valeriány (prípadne môže byť aj sušený – dá sa kúpiť napríklad v lekárni) dáme lúhovať do kvalitného bieleho alkoholu v pomere 1 diel valeriány a 5 dielov alkoholu. Lúhujeme približne dva týždne, prípadne aj dlhšie, kým sa alkohol nesfarbí dohneda. Koreň potom scedíme a tinktúru prelejeme do tmavej sklenenej fľaštičky. Užívame 20 kvapiek pred spaním.

 

Výluh z valeriány

100 g čerstvých umytých koreňov necháme na 12 hodín lúhovať v 1 litri vody a následne precedíme. Pijeme denne dve menšie šálky výluhu.  

 

chamomile 829220 1920

Rumanček kamilkový

Rumanček okrem svojich upokojujúcich účinkov dobre vplýva aj na imunitný systém, pomáha pri bolesti brucha, pri menštruačných ťažkostiach a dokonca má veľmi dobré účinky aj na pleť. Najjednoduchší a asi najdostupnejší spôsob ako ho užiť je uvariť si z neho čaj, alebo si môžeme dopriať teplý kúpeľ s pár kvapkami rumančekového oleja.

 

Rumančekový čaj

Lyžičku rumančekových kvetov zalejeme 250 ml horúcej vody a lúhujeme 10 minút. Čaj môžeme osladiť trochou medu.

 

pexels nika akin 3205147

Rozmarín lekársky

Rozmarín lekársky má tiež dobré upokojujúce účinky. Môžeme si uvariť z vetvičiek čaj alebo si rozvoňať príbytok éterickým olejom so silicami.

 

Stres so sebou často prináša aj stavy úzkosti, na ktoré pomôže čaj z rumančeka, medovky, bazalky, pamajoránu, či šalvie.  

Na uvoľnenie pred spaním pôsobí priaznivo vankúšik naplnený sušenými kvetmi a listami valeriány, medovky, lipy, rumančeku, kúskami sušeného pomaranča alebo levandule. Vankúšik podložíme pod vankúš, na ktorom budeme spať.

Okrem užívania prírodných doplnkov je tiež dobré obmedziť kofeínové nápoje a alkohol, nakoľko môžu prehĺbiť stres a nespavosť.